Mina Diagnoser

Aspergers syndrom
Aspergers syndrom är en diagnos inom autismspektrumet. Personer med olika former av autism har svårigheter inom tre områden.
1.) Avsaknad av eller bristande socialt samspel, särskilt med jämnåriga.
2.) Avsaknad av eller bristande utveckling av verbalt och ickeverbalt språk.
3.) Repetitiva och stereotypa beteenden.
Utöver problemområdena som står med i kriterierna så finns det andra vanliga problemområden vid olika former av autism, som till exempel att man är över- och/eller underkänslig för vissa sinnesintryck.

I den nya DSM-V så har alla typer av autism gått ihop till en enda diagnos, Autismspektrumtillstånd (AST) och dignoskritererna har ändrats.

ADHD
Vad ADHD är vet nog de flesta, men för er som inte vet det kommer det lite info här.
Det man har problem med är koncentrationsförmåga, impulsivitet och hyperaktivitet.
För mig är det främst hyperaktiviteten som varit ett problem, men det andra också såklart. Likt många andra biologiska tjejer med ADHD har jag problem med humörsvägningar, men det har blivit mycket bättre sedan jag började med mina mediciner.
Även energinivån har blivit mer jämn. Utan mina mediciner är jag antingen hyper eller så seg att man nästan måste kolla om jag lever eller ej.
Men min ADHD gör mig också kreativ och utan den skulle jag nog inte vågat göra en del saker jag gjort, så allt med den är inte dåligt.
ADHD, precis som Aspergers syndrom är en neuropsykiatriskfunktionsnedsättning (NPF).

Posttraumatisk Stressyndrom
Ja, jag har helt enkelt varit med om lite saker och det har påverkat mig på lite olika sätt. Har bland annat mardrömmar om vissa händelser nästan varje natt och det finns vissa ställen som jag vägrar att gå till och lite sådant.
Går just nu i KBT för detta.

Dystymi
Dystymi är en form av depression, fast den är mer långvarig än egentlig/klinisk depression och depressionsgraden är oftast lägre. Men eftersom den sitter i så länge (brukar även kallas för kronisk depression) så kan den försvåra livet rätt mycket ändå.


Har ni några frågor, var inte rädd för att ställa de!

 

Annonser

6 reaktioner på ”Mina Diagnoser

 1. Anonym skriver:

  Hej. jag har något som kallas atypisk autism och drag av adhd. aså seriöst? Det du beskriver ovan om autism jag känner inte igen mig alls. Visst jag kan vara överaktiv ibland,, men för mig ter det sig mer som bipolär. För jag svänger från att vara överaktiv i flera dagar med ett hetisgt humör och av att städat hela lägenheten flertalet gånger. till att vara så deprimerad att jag inte ens klarar av att städa eller laga mat eller tvätta.

  Men endast när jag mår dåligt och är depprisiv så undviker jag ögonkontakt och vill helst inte prata med någon annars så tittar jag folk i ögonen och för många och djupa samtal med folk. händer till och med när jag går in i närbutiken att jag börjar prata med de andra som står i kön om något. kanske om öppetider eller annat.

  • kaosprinsessa skriver:

   Alla är ju olika när det gäller sina diagnoser, dessutom är atypisk autism när man inte riktigt passar in i autism men har mer av det än bara autistiska drag.. Tror mer det är dina adhd-drag som gör att ditt humör svänger än den atypiska autismen, sen kan du ju faktiskt ha bipolär sjukdom eller cyklotymi, det är rätt vanligt att personer med NPF har det.
   Jag var lättirriterad och hade ett tämligen svängigt humör innan jag fick min Voxra, vilket är en depressionsmedicin men som fungerar liknande som centralstimulerande (alltså adhd-medicin) och som jag fick mot mina ADHD-problem. För ett vanligt problem med ADHD (särskilt hos tjejer) är just intensiva humörsvägningar.
   Bara för att jag inte gillar ögonkontakt betyder det inte att jag inte för några djupa samtal. Att jag undviker folk har mer med min fobiska personlighetsstörning att göra än min autism.
   Sen som sagt, alla personer med NPF-diagnoser är ju olika individer och därför olika, men har problem inom samma områden, sen kan ju dessa problem te sig olika.

  • kaosprinsessa skriver:

   Omgea 3 är ju generellt sett bra för alla om man inte käkar massa fisk. Magnesium brukar många kvinnor som tar p-piller ha brist på och B-vitaminerna får jag brist på annars för jag äter inte kött (kan äta fisk och fågel i bland). Är generellt sett dålig på att äta med, kan inte känna hungerkänslor. Sen så är det många med ADHD och/eller autism som blivit hjälpa av dessa kosttillskott. Och på mig hjälper de.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s