Tjejer och AS/HFA

Vet att jag har skrivit om detta innan, men tänkte göra det igen för jag tror att jag kan formulera mig bättre nu. Vill ni veta mer generellt om Aspergers syndrom/autism så rekommenderar jag Autismforum.
Tänk även på att det jag skriver här är generellt sett, inte alla tjejer med AST är så som jag skriver här. Kommer för enkelhetens skull att skriva autism, men menar med det alla typer utav autism utan mental retardation (eller väldigt mild sådan).

Socialt samspel
Tjejer med autism blir oftast mästare i teater. De lär sig att ha en näst intill konstant mask som de klarar sig med i de flesta situationer. Oftast är detta i form av ett lätt leende och tillsammans med en till synes outtrötlig förmåga att försöka behaga andra. För de anser ofta att det är bättre att själv bli trött och sårad än att göra fel och göra andra besvikna.
Tjejer med autism är oftast tystlåtna och tillbakadragna (inte nödvändigtvis blyga, bara introverta), vilket tillsammans med sina perfektionistiska drag gör att hon framstås som en ”duktig flicka”. När hon blir missförstådd och frustrerad tas oftast känslorna ut genom att internaliseras, dvs hon tar ut de på sig själv, vilket kan leda till ångest, självskador och verklighetsflykt etc.
Det är även vanligt att tjejer med autism (främst under tidig skolålder men även som tonåring och vuxen) har en enda men mycket nära vän. Om denna vän försvinner kan det bli ett svårt trauma för henne.
När det gäller romantiska relationer kan en tjej med autism snabbt känna ”för starka” känslor för den hon är intresserad av och på så sätt skrämma bort personen då den ofta känner sig kvävd och överväldigad. Detta är även vanligt vid vanlig vänskap också. En tjej med autism kan oftast bara gilla eller ogilla en person och hon gör det med full kraft med, inga mellanting. Vilket är skrämmande för de flesta neurotypiska.
Men det kan även vara så, när det gäller romantiska relationer, att personen hon är intresserad av tycker att hon beter sig känslokallt och oromantiskt och därför fly henne.
Som sagt, känslorna hos en med autism är oftast på (och då i full styrka) eller av, inga mellanting.

Beteende och intressen

Killar med autism framstås ofta som ”professorer” medan tjejer med autism oftar anses vara ”filosofer”, då de ofta är försjunken i tankar och funderingar och kan tex fundera på om alla upplever en specifik färg på samma sätt och varför en viss bokstav låter som den gör. Det är även vanligt att tjejer med autism har en egen fantasivärld då den riktiga världen inte är anpassade för de. På så vis har de ett ställe att fly till, ett ställe där de kan känna att de hör hemma och som de kontrollerar.
Alla tjejer med autism utvecklar inte specialintressen, men det är vanligare att de inte inser att det intresse de har är ett specialintresse, just för att man oftast få höra att denna typ utav intresse ska vara något ”konstigt”. Men special intressen hos tjejer med autism är oftast könstypiska så som djur, dockor, kändisar och litteratur. När det gäller akademiska ämnen har tjejer med autism oftast sinna intressen inom humaniora medan killar oftast har det inom teknik och naturvetenskap.
Tvång och rutiner är lika vanligt för tjejer med autism som för killar, men kanske inte alltid lika synliga. Tex kan en tjej med autism ha som rutin/tvång att tugga all mat ett exakt antal gånger innan hon får svälja eller att hon gör samma hushållssyssla om och om igen.
Stim är oftast vanligare hos tjejer med autism än hos killar med autism, men hur de ter sig är generellt sett ingen skillnad. Däremot har ofta tjejer med autism ett omoget sätt att uttrycka sina känslor, tex genom att klappa i händerna när hon blir riktigt glad eller stampa med foten i golvet vid ilska.
Många tjejer med autism är även känsliga för andras känslor och kan lätt snappa upp de och ha svårt att avgöra om det är deras egna känslor eller någon annans.
Att ha svag identitetskänsla och ett ”kameliontbeteende” är vanligt hos tjejer med autism. Tyvärr är även dåligt självförtroende det, vilket kan leta till mycket smärta och förvirring.

Vanliga samtida diagnoser
Andra NPF-diagnoser
Ångestsyndrom (pga stark stress och press)
Depression (pga upprepade misslyckanden, att inte känna samhörighet etc.)
Ätstörningar (pga perfektionistiska drag och kontrollbehov)
Tvångssyndrom (pga kontrollbehov)
Posttraumatiskt stressyndrom (de flesta tjejer med autism har vid upprepade tillfällen blivit utnyttjade och mobbade)
Personlighetsstörningar (men många blir även missdiagnostiserade med personlighetsstörningar innan de får sin autismdiagnos, för många tjejer med autism kan dessa drag försvinna iom autismdiagnosen, för då får de oftast mer identitetskänsla)
Dissociativa syndrom (ett sätt att fly sina känslor och minnen)
(det jag skrivit som skäl är bara exempel på anledningar till att en tjej med autism kan utveckla dessa diagnoser)

autism tjej

6 thoughts on “Tjejer och AS/HFA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s