Technopaganism


En technopaganist är någon som blandar modern teknik med paganism. T.ex. använder en laserpekare som trollstav (wand) och har sin Skuggornas Bok på ett USB-minne istället för en riktig bok. Till skillnad från en ”vanlig” paganist försöker inte technopaganisten att utöva sina ritualer och magi som man gjorde förr. Istället anser de att man ska ta lärdom av det som varit för att sedan applicera det till våran moderna värld. Många technopaganister tar även inspiration från populärkulturen, t.ex. Star Wars, Star Trek och Harry Potter. Har läst om en person som istället för ärkeänglarna använde olika X-Men i en fördrivande ritual (banishing).

En technopaganist anser att teknik och natur inte är två skilda fenomen, för allt har ju en grund från naturen och allt människan skapar är naturligt. För även sånt som framställs kemiskt har beståndsdelar som ursprungligen kommer från naturen.
Man anser även att allt har en själ eller totem-ande, inte bara naturen och levande varelser utan även datorer, bilar och städer. Allt skapat har ett eget ”medvetande”.

De anser att cyberrymden och det astrala planet är uppbyggda på samma sätt: genom människans visualiserande och andliga kraft, och man kan inte ta sig dit i fysisk mening, utan bara medvetandet kan existera där. Men precis som en ritual kan påverka det astrala planet påverkar vi cyberrymden genom att föra in information där med våra händer och medvetande. Genom chatter kan man även bygga ett kollektivt medvetande oavsett vart man befinner sig.

När det gäller de fyra (ibland fem) elementen så använder technopaganisterna ofta de på ett lite annorlunda sätt och ibland lägger de även till andra. Jord representeras genom ämne/materia/material (ja här kan ju listan bli rätt lång), luft representeras genom kommunikation (ex. tal och skrift), eld representeras genom energi (något som vi ständigt har i oss och gör av med.) och vatten representeras av transportmedel/fordon (ex. bilar och tåg). De element som oftast läggs till är elektricitet och mineraler.

Technopaganister tror inte att lösningen till våra problem finns i det förflutna utan i framtiden. Självklart ska man lära av det förflutna men se framåt. De tror att genom att utveckla tekniken på ett etiskt rätt sätt så kan vi lösa samhällets problem, men för att utvecklas på rätt sätt inom tekniken måste vi förstå universum och genom att vår kunskap för universum (och även vår plats i den) ökar kommer vi även att utvecklas själsligt. Många tachopaganister tror även att universums kärna är uppbyggd av algoritmer.

En technopaganists roll är att visa världen att teknologi och magi/paganism/natur inte alls är två separata delar utan hör ihop, att det allt är en del av samma väv. Man ska även lära av det förflutna men stödja utvecklingen av teknik som är etiskt rätt och kan hjälpa mänskligheten (ex. rymdforskning, forskning för botemedel mot cancer, forskning inom fysik etc.). Man bör även leva enligt ett humanistiskt synsätt, stödja olika former av konstnärliga uttrycksmedel och sprida kunskap till de som vill veta mer.

Två böcker som man kan läsa om man är intresserad av detta område är:
City Magick av Cristopher Penczak
och
The Urban Primitive: Paganism in the Concrete Jungle av Raven Kaldera och Tanin Schwartz
(Jag har inte läst någon av de, men bok nummer två verkar inte riktigt vara nått för mig men vill läsa bok nummer ett.)

Om man inte har något problem med att läsa texter på engelska så finns det mycket info om technopaganism på engelska om man googlar.

Annonser

2 thoughts on “Technopaganism

  1. Mellanvärld skriver:

    Har läst om en person som istället för ärkeänglarna använde olika X-Men i en fördrivande ritual (banishing).

    Trodde bara det var kristna som åberopade ärkeänglar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s