Altare

Jag tänkte ta och beskriva hur man kan göra ett enkelt altare för personer som antigen föredrar enklare ritualer eller som har så pass mycket att göra att de inte har tid för annat än enklare ritualer/trospraktiserande.
Allt behöver inte vara så komplicerat som många böcker säger.
Ja jag vet att en del kommer kalla detta för hädelse, men det har fungerat för mig.
Vill man hålla på med storslagna ceremonier och man har tid för det så ska man självklart göra det, men alla vill eller kan inte det.
Men men, här kommer i alla fall infon om hur du kan göra ett enklare altare till ritualer och bön (tex så ber/mediterar jag en stund varje dag vid mitt altare).

Först behöver man ett mindre bord, hylla eller liknande där man kan bygga upp sitt altare.
De flesta har nog något sådant hemma som man kan använda, men har man inte det så kan man alltid gå på second hand eller köpa på ett bord på IKEA (tex sidorbordet i LACK-serien som finns från 49 kr).
Om man vill kan man täcka bordet med en duk, men det är inte nödvändigt.
Sen behöver vi lite symboliska prylar och jag tänkte börja med guden/manligt/yang och gudinnan/kvinnligt/yin. Här gäller det mycket vad man själv ser representerar dessa. Man kan även välja en symbol som representerar båda, tex yin och yang ihop eller ett tantriskt par. Andra exempel är:
Kvinnligt – Venus från Willendorf, ägg, måne och statyer/bilder på olika gudinnor.
Manligt – fallos, sol, horn och statyer/bilder på olika gudar.
Då har vi kommit till de fyra elementen (eller ja fem om man vill det).
Jag börjar med jord. Föremålet du väljer som ska symbolisera jord ska ligga uppåt på altaret (vill man vara noga kan man då välja att placera altaret så att jordföremålet pekar mot norr). Exempel på jordsymboler är växter, stenar, sand, frön/nötter och pentagram.
Efter jord kommer luft och luftsymbolen ska ligga till höger (dvs peka mot öster). Exempel på luftsymboler är rökelse, fjädrar, fjärilar, (troll)stav och fjäderpenna.
Sen har vi eld och eldsymbolen ska ligga längst ner (alltså peka mot söder). Exempel på eldsymboler är ljus, dolk/svärd, Fenix och brinnande hjärta.
Sist (eller ja näst sist) har vi vatten och symbolerna för vatten ska ligga till vänster (de ska alltså peka mot väster). Exempel på vattensymboler är snäckor, fiskar, bägare och vattenväxter.
Sen finns det en del som använder sig av ett femte element, nämligen ande/eter. Detta element brukar symboliseras av ett klister av kristall eller ett vitt ljus, och detta kluster eller ljus ska stå i mitten.
Till de fyra ”vanliga” elementen kan man välja att använda en sten som representerar elementet istället för någon annan symbol.
Tex jet för jord, blå kalcit för luft, karneol för eld och akvamarin för vatten.
När det gäller placeringen av symbolerna kan man även välja att lägga de i ”pentagramform”.

Ja det är vad som behövs.Sen kan man alltid välja att ställa dit egna saker eller specialisera sitt altare.Man kan tex välja att ha altaret till att arbeta med älvfolk och då kan man bla ställa dit statyer av älvfolk där.Kraftdjur är också något man ofta finner på altaren och vissa vill även ha en offerskål att lägga dagliga gåvor i.
Valet är ditt.
Själv håller jag mitt altare väldigt enkelt med egengjorda figurer (föreställande kvinnligt och manligt) på vänstra respektive högra hörnet av mitt altare, stenar för (ljus för ande) de olika elementen ställd i pentagramform och i mitten har jag en rökelsebrännare och en liten offerskål. Det är mitt altare och det fungerar bra för mig. Självklart ändras det något när jag firar en högtid eller liknande.
(Bilden nedanför är en enkel ”ritning” på mitt altare)

Annonser

2 thoughts on “Altare

    • kaosprinsessa skriver:

      Jadu, ingen aning. Aldrig hört någon som försökt representera enbart det. Fast på ett sätt ät ju ande/eter tomrum. Det är ju liksom allt och samtidigt inget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s