Viktorianska kakor och glass.

Drottningkaka
400-500 gram vetemjöl
400 gram socker
400 gram korinter
450 gram mjukt, rumstempererat smör
3 msk rosenvatten
8 ägg

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, socker och korinter i en skål.
Dela äggen med gulorna och vitorna för sig.
Vispa båda, i var sin skål, i ca 10 min var.
Lägg smöret och rosenvattnet i en skål.
Tillsätt äggvitorna och blanda väl.
Tillsätt sedan äggulorna och blanda i ca 20 min.
Häll smeten i en smord sockerkaksform och grädda i ca 30 min.
Låt kakan svalna en stund innan du stjälper den ur formen.
Pudra den gärna med florsocker.

Viktoriansk ”Pound” kaka
350 gram mjukt och rumstempererat smör
400 gram mjöl
350 gram socker
0,5 krm kummin
1 krm kryddnejlika
2 krm kanel
1 nypa muskotnöt
2 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk citronsaft
8 ägg

Sätt ugnen på 180 grader.
Dela äggen i gulor och vitor och vispa de ordenligt (var för sig).
Lägg smöret i en skål och tillsätt vitorna och blanda väl.
Tillsätt sedan gulorna och blanda väl.
Häll socker och mjöl i en skål, tillsätt kryddnejlika, kanel och muskotnöt.
Blanda väl.
Tillsätt de torra ingredienserna lite i taget i ägg- och smörblandningen och blanda väl.
När allt är väl blandat tillsätt då vattnet, vinägern, citronsaften och kummin.
Vispa i 20-40 minuter.
Häll smeten i en smörad limpform.
Grädda i ugnen i ca 40-60 minuter.

Frökaka
450 gram mjukt och tempererat smör
150 gram socker
18 äggulor
10 äggvitor
650 gram mjöl
1 tsk kummin
4 msk vallmofrön
4 msk solrosfrön
0,5 krm muskotnöt

Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda smör och socker ordentligt.
Tillsätt äggvitorna och blanda väl.
Tillsätt sedan äggulorna och blanda allt i ca 10 minuter.
Blanda muskotnöt, vallmofrön och solrosfrön.
Tillsätt de torra ingredienserna lite i taget till smöret och äggen.
Blanda allt mycket noga.
Häll smeten i en smord form och grädda i ca 30-40 minuter.

Chokladglass
9 dl vispgrädde
5 dl standard- eller gammaldagsmjölk
225 gram socker
100 gram mörk choklad
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel

Smält chokladen med mjölken i en skål i en kastrull med varmt vatten.
När chokladen har smält tillsätts socker, kanel, vaniljsocker och 5 dl av grädden.
Låt svalna något innan det hälls i en form som tål att förvaras i frysen.
Vispa grädden tills den är relativt hårt vispad.
När glassmeten är fryst tillsätt den vispade grädden och rör om ordentligt.
Färdig att serveras.

5 thoughts on “Viktorianska kakor och glass.

    • kaosprinsessa skriver:

      De hade inte det på den tiden. Genom att man vispar äggvitorna hårt så de blir luftiga kommer det luft in i degen, sen har ägg en viss jäsande effekt. Det är därför man alltid hade så många ägg i bakverken förr.

  1. Mabelh skriver:

    Satans vad mycket vispande – jag avrundar neråt till 15 min med elvispen och hoppas att resultatet ändå ska bli bra på poundkaka-kakan (vispen blir ju jättevarm).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s