4 tips som kan hjälpa i ditt ADHD förhållande

Varje relationsrådgivare kommer att säga att det är naturligt för alla par att ha tillfälliga argument och även personer som inte har ADHD kan komma till en punkt där deras förhållande sätts på prov. När ens make/maka har ADD eller ADHD, så är den traditionella rådgivningen inte aktuell och trycket blir ännu större.

Faktum är att studier visar att vuxna med ADHD  har mer äktenskapliga problem och ökad förekomst av separation och skilsmässa än de utan ADHD symptom. En orsak: stressen i en relation kan vara förhöjd för personer med ADHD – och för deras respektive. Det är normalt att partnern till någon med ADHD bli frustrerad, utmattad och irriterad. Speciellt om ni två inte har lärt er några klara färdigheter som är specifika för ADD/ADHD, kan sjukdomen orsaka gräl och utlösa förvirring.

Även om varje relation och vid ADD/ADHD är unikt,  finns det några vanliga stressfaktorer som många vuxna med ADHD och deras partner möter. Lyckligtvis finns det gott om strategier för att få ditt äktenskap på rätt spår igen.

Lär dig att lyssna
Vuxna med ADD/ADHD har ofta svårt att läsa av och filtreta impulser från sin omgivning. De kanske inte kan avgöra vilket som är viktigare: en makes berättelse eller ovanliga ljud utanför? Viktigt att lägga på minnen är att detta inte betyder att en person med ADHD är avsiktligt ouppmärksam. De har bara svårt att avgöra vilket som är viktigast.

Tips: Ett tips är att de viktiga samtalen inte tas upp just när det är rörigt i omgivningen och att de istället äger rum då distraktioner kan hållas till ett minimum.  Den vardagliga konversation kan man t.ex ha i bilen på väg till jobbet, man kan prata om sport eller de kommande planerna till helgen, dock en konversation som du förväntar dig av din partner med ADHD att ägna stor uppmärksamhet till, bör hållas i en lugn miljö med minimala distraktioner.

Gemensamma aktivitetslistor
Partners till vuxna med ADD/ADHD blir ofta frustrerade när de upprepande gånger ber sin respektive att utföra en uppgift men det aldrig händer p.g.av motivationsproblem eller glömska. Förbannelse är ett milt ord för det känslor och vrede man ibland känner inombords och tålamod existerar helt enkelt inte.

Tips: Skriv aktivitetslistor tillsammans. Om var och en av er har en kopia, blir det lättare att följa upp alla aktiviteter och man slipper onödiga diskussioner. Att tjata på din partner med ADHD hjälper inte, din partner kommer bara att känna sig misslyckad och ha dålig samvete. I stället, titta på listor tillsammans för att följa framstegen.

Hantera tid
De största utmaningarna för människor med ADD/ADHD och deras partner är time management. En vuxen med ADHD har svårt att tolka uttalanden som ”vi åker om ungefär en timme”. För personer med ADHD betyder det att det finns gott om tid att göra ”nånting”. Hans eller hennes partner kan bli irriterad och komma med kommentarer som: ”vi kommer alltid för sent”! Känner du igen detta scenario? Självklart att du gör.

Tips: Prata igenom i förväg och kom överens om vilken tid varje av er vill åka i väg och se till att era förväntningar matchar. Om de inte gör det, förhandla då fram en kompromiss. För att undvika ytterligare missförstånd, prata också om vilken tid ni bör komma hem. Var överens om att ni åker hem den bestämda tiden och var beredd att åka hem även om någon av er ändå vill stanna kvar.

Rensa ut röran tillsammans
Röran leder till oordning – två saker som kan bli överväldigande för en vuxen med ADD/ADHD. I sin tur kan hans eller hennes partner blir frustrerad när denne hittar sina saker utspridda i flera olika rum.

Tips: För att undvika detta, avsätt en tid en gång i månaden för att städa i garderober och rensa ut skåp tillsammans. På det här sättet vet ni båda vart saker ligger. När du rengör, etablera en plats i varje rum som ett ” lager”. Detta är det ställe där ni lägger saker ni inte kan hitta en plats för, eller att ni inte har tid att sätta de på den plats ni båda är överens om.

Infon kommer från: http://www.coaching-center.se/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s