Machiya – japanskt traditionellt stadshus

Machiya är traditionella japanska stadshus som finns över hela Japan, men främst i Kyoto. De fungerade både som bostad och butik åt hantverkare och handelsmän. En typisk machiya är ett långt trähus ned en smal fasad mot gatan och som ofta sträcker sig djupt in kvarteret med en eller flera trädgårdar (tsuboniwa). Huset bestod ofta av ler- och träväggar med sluttande tak och var 1-3 våningar högt (vanligast var dock två våningar). Då de hade ett väldigt långsmalt utseende (ca 5-6 m breda och ca 20 m långa) kallades de för ålsängar.

Främre delen av huset användes som butik (mise no ma) och man hade skjutdörrar och jalusi som man kunde ta bort för att enkelt visa sina varor. Resten utav huset var indelad i två delar, bostadsdelen (kyoshitsubu) och servicedelen (doma elller touriniwa). Bostadsdelen ligger i den västra delen utav huset, eftersom paradiset sägs ligga i väst. Ju längre bort från vägen man kommer desto finare anses rummen vara. Rummet längs in i huset, som även hade utsikt mot trädgården, kallades för zashiki och tilldelades de finaste och mest speciella gästerna. Rummen i bostadsdelen var inte fasta utan man kunde dela upp de med hjälp av skjutdörrar. Här fanns det även upphöjda trägolv och mattor gjorda av risfibrer (tatami).

Servicedelen låg i öst, eftersom djävulen ansågs komma från det hållet. I servicedelen låg köket, toaletter och det var här man gjorde sig av med avfallet. I denna del fanns inget vanligt golv utan enbart jordgolv, mycket på grund av brandrisken från köket. Här fanns även passagen till den bakre delen utav tomten där förrådshuset (kuran) låg.

De olika skärmar och sjuktdörrar som fanns användes för att reglera ljus och temperatur i huset och på vintern kunde man använda flera lager för att försöka behålla värmen. Skjutdörrarna kunde även vara utsmyckade, främst längre in i bostadsdelen. På framsidan fanns det trästommar med vertikala träremsor som kallas för koushi och varje typ av vara hade en egen typ av koushi. i hanamachi var de även rödmålade. Andra våningen hade inga koushi utan bestod av lerväggar med ett speciellt sorts fönster, mushiko made, insekstburs fönster.
Det fanns två ytterdörrar in till huset. Den ena, ou-do, var en stor port som användes till att föra in och ut varor opch andra större föremål och den andra, kugurido, var en sidordörr som användes för vardagligt bruk, alltså för människor att gå in och ut genom.

Annonser

One thought on “Machiya – japanskt traditionellt stadshus

  1. emily skriver:

    Jättefin blogg. Din video om hur det kan vara att ha autism är riktigt bra!! Tipsar dig om smyckena som jag har gjort om medvetenhet angående diagnos / syndrom. Välkommen in till mig! ,)

    Ha en bra dag!

    mvh Emily

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s