Ise Jingu

Ise Jingu är en shintohelgedom. Den är både kejserlig släkthelgedom och den nationella shintohelgedomen. Platsen som helgedomen är byggd på sägs vara vald av självaste Amaterasu via en uppenbarelse för prinsessan Yamato. Helgedomen återbyggs vart tjugonde år och området domineras av två inhägnade områden, den västra Naiku (den inre helgedomen, även känt som Kotai Jingu) och den östra Geku (den yttre helgedomen, även känt som Toyouke Daijingu). De två olika områdena är byggda på 300- respektive 400-talet och är tillägnade solens kami, Amaterasu no Omikami (Naiku), och jordbrukets och industrins kami, Toyouke Okami (Geku).

 Varje område är indelat i en östlig och en västlig del samt omslutet av ett trästaket i fyra lager.En av dessa delar används medan den andra är tom.Marken på den tomma delen täcks av vitt grus.Byggnaderna i området ligger i en central nord-sydlig axel som börjar med en halmtäckt och gavelförsedd port i det södra staketet.Huvudbyggnaden (shoden) är 10,9 gånger 5,5 meter och byggd på pelare med en täckt veranda runt om hela byggnaden med en centralt byggd trappa in i själva shonden.

 Vissa delar i arkitekturen har en senare och mer kontinental prägel, så som placeringen i rät linje, den fyrlagriga inhägnanden och dekorativa metaldelar.
Medan andra delar av arkitekturen visar en inhemsk design, så som delade ornament vid varje sida i slutet på taket, tunga nockpålar toppade med cylinderform, konformade kubbar lagda i kors på längden och att huvudpelarna är inbäddade direkt i marken och inte i grunden.
Helgedomens generella intryck är en abstrakt design i simpel men dynamiskt samspel, och den naturliga färgen och struktur av trä och sten ger en varm känsla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s