ADD vs. ADHD

Tänkte skriva lite om ADD vs. ADHD eftersom de både är lika och olika. Självklart är mycket individuellt och detta är enbart ”ur böckerna”, alltså typexempel.

Huvudsakliga problem (det som gör att man oftast söker hjälp):

ADD – Rädsla, ångest, problem med energifördelning, tänker sakta, dagdrömmer, undvikande, skjuter upp det som ska göras, dåligt minne och förvirring.

ADHD – Problem med koncentration, impulsivitet och hyperaktivitet.

Impulsivitet:

ADD – Sällan impulsiv men kan verka så vid frustration.

ADHD – Dålig självkontroll och är ofta mycket impulsiv och har svårt att förstå konsekvenserna av handlingar.

Avledbarhet:

ADD – Har stora problem inom detta område pga låga energinivåer, yttre faktorer (ex ljud, ljus och rörelser) och att de egna tankarna rusar fram och ofta byter ämne.

ADHD – Kan inte fokusera, blir lätt uttråkad, glömmer och tappar bort saker pga att de inte var närvarande när informationen gavs, behöver yttre motivation.

Hyperaktivitet/rastlöshet:

ADD – Kan vara rastlös och väldigt aktiv pga ångest. Gör sällan saker för spänning utan för att få tänka på något annat än sin ångest och rusande tankar.

ADHD – Hyperaktiva pga motorisk aktivitet, behöver ständig spänning och stimuli.

Sociala problem:

ADD – Blyg, tillbakadragen, barnslig, ofta sedd men inte hörd, svårigheter med att ta in information leder till att man inte vet hur man ska prata, klä sig och uppföra sig. Kan ha svårt att hänga med i konversationer pga långsamt tänkande. Kan ibland manipulera pga rädsla för att göra andra upprörda. Avbryter ofta pga att de vill säga det de tänker innan de glömmer det. Verkar ofta inte lyssna.

ADHD – Egocentrisk, kan inte binda sig till andra pga att de inte bryr sig. Blir utstötta socialt pga opassande beteende och för att de kan bli dominanta och okänsliga. Kan manipulera andra och avbryter ofta pga avsaknad av tålamod och självkontroll. Lyssnar sällan pga problem med fokus eller för att de inte bryr sig.

Kommunikation:

ADD – När de inte pratar oavbrutet pga ångest säger dessa personer ytterst lite men tänker desto mer. De tycker inte om att visa sina känslor eller prata om sina tankar och är rädd för att bli arga eller skapa bråk/konflikter.

ADHD – Klarar kommunikationen i ytliga förhållanden bra men har större problem inom nära förhållanden pga egocentriskt tänkande, dålig fokus, intolerans etc.

Tidsuppfattning:

ADD & ADHD – Planerar dåligt och är ofta sen, detta kan dock bli bättre genom träning.

Uthållighet:

ADD – Behöver inte konstant tillfredsställelse. Blir oftast otåliga om saker inte fungerar för de trots flera försök och blir då oftast nedslagna och upprörda. Vågar sällan prova det de misslyckats med upprepade gånger igen.

ADHD – Ständigt frustrerade och kräver konstant tillfredsställelse.

Känslighet:

ADD – Blyg och rädd för att göra andra upprörda. Har ofta även sensoriska problem.

ADHD – Känslig för kritik och reagerar oftast på detta med ilska.

Frustration:

ADD – Desperata att lyckas och försöker oftast för länge vilket kan resultera i utmattning och förtvivlan som i sin tur kan visas som ilska.

ADHD – Blir mycket lätt frustrerad vilket leder till ilska och aggressivitet.

Stelhet i tänkandet:

ADD – Oftast konkreta tänkare vilket kan leda till stelhet i tankemönstret.

ADHD – Svart-vitt tänkande är mycket vanligt.

Planering och organisering:

ADD – Kan verka ha svårt med planering men beror egentligen på avledbarhet, förvirring och långsam tankeprocess.

ADHD – Har oftast inget större problem inom detta område.

Upprepningar:

ADD – Ett stort problem. Denna grupp försöker om och om igen tills de bränner ut sig själv och ger upp.

ADHD – Inget direkt problem med upprepningar.

Inlärningssvårigheter:

ADD – Har ofta svårt att få in all information och glömmer ofta av bitar av vad de läser eller hör men när de väl förstår något så brukar det inte finnas några problem att använda kunskaperna. Kan ha problem med att läsa och stava, även problem inom matematik är tämligen vanligt. Slarvfel är vanligt.

ADHD – Har ofta problem med både att läsa, skriva, stava och räkna. Dålig handstil är vanligt samt att man glömmer bort sina misstag. Ofta förstår de informationen som ges men kan inte använda den.

Lögner:

ADD – Ljuger sällan och vill helst tillfredsställa folk. Oftast väldigt ärlig och om de någon gång ljuger är det med största sannolikhet pga att undgå andras ilska och besvikelse.

ADHD – Kan ljuga utan någon direkt orsak och lögnerna är oftast av impulsiv natur, dock är även denna grupp oftast ärlig och ibland är de inte heller medvetna om att de ljuger.

Risk för kriminalitet:

ADD – Risken för kriminalitet är låg.

ADHD – Risken för kriminalitet är tämligen hög pga impulsivitet, problem med kontroll av ilska samt att de sällan lär sig av sina misstag. Detta gäller dock främst om man inte får någon hjälp eller saknar nära relationer.

”Överdrivna” beteenden:

ADD – Ångest gör att denna grupp ofta är mycket pratsam och rastlös och missbruk pga försök att självmedicinera är inte helt ovanligt.

ADHD – Kan ha stora problem inom ett flertal områden pga svårigheter med impulskontroll. Några av de vanligaste områdena är impulsköp, missbruk, spel och hetsätning.

Positiva egenskaper:

ADD – Gör saker väldigt bra inom det de vet att de kan.

ADHD – Modiga och vågar göra sådant andra inte vågar. Arbetssamma och kan fungera mycket bra som egen företagare.

Tänkte återigen säga att detta kan variera från person till person och man kan ha lite av varje och man behöver inte ens ha allt. Detta är sammansatt från böcker och sajter jag läst om ADD och ADHD och är alltså typexempel och som vi alla vet är det få som är precis som i böckerna.

Annonser

13 reaktioner på ”ADD vs. ADHD

 1. Carina skriver:

  Intressant, jag har just Adhd känner igen mig allt, jag vill veta så mycket som möjligt om adhd då jag känner mig mycket ensam .

 2. Jojo skriver:

  Tycker Nog att ADHDare har alla lite av allt detta? Hyper och hypo och både utåt och inåt i varierande nivå. ”ångesten” som det står om på ”ADD”… Är nog oftast rastlöshet/inre hype? Det kan vara svårt skilja dessa begrepp åt… Pratsam o ångest? Nja inre ”oro” (rastlöshet/hyper) tror jag är orsaken.

  • kaosprinsessa skriver:

   Självklart kan man vara en blandning av de olika eftersom man sällan bara är helt den ena om man har en ADHD-diagnos (ADD heter ju ADHD-I nu), De som har ADHD-C (alltså den kombinerade typen) har ju självklart saker från båda sidorna eftersom de har problem med både hyperaktivitet/impulsivitet och uppmärksamhet. De med ADHD-I kan uppfylla vissa kriterier för hyperaktivitet/impulsivitet (men färre än 6 stycken) och kan därför ha några av de typiska ADHD-C dragen. Sen finns det ju de som har ADHD med huvudsakligen hyperaktivitet/impulsivitet som problem (kan tyvärr inte förkortningen på det) och de uppfyller alltså kriterierna för hyperaktivitet/impulsivitet men inte för uppmärksamhetsstörning.
   När det gäller ångest så känner jag ett flertal med ADHD-I som har ångest och där det inte är någon som helst frågan om någon som helst rastlöshet, dessa personer är snarare tvärtom, extremt sega och uppfattas av andra som lata och dumma.
   Av de jag känner som har olika sorters ADHD så är det fler med ADHD-I som har problem med ångest än de med ADHD-C, men självklart har även de med ADHD-C lättare att få ångest än ”normalbefolkningen”.
   Av de jag känner med ADHD-C (och som inte har depression, AST eller liknande) är det ingen som är hypo eller inåtvänd/introvert.
   Och sist men inte minst 😛 så ville jag bara säga att detta inte är några som helst diagnoskriterier utan bara generella skillnader som är vanliga mellan ADHD-C och ADHD-I.

 3. Tomas Forsman skriver:

  Trevlig läsning. Vill bara påpeka att det som hon kallar ADD också är ADHD. Närmare bestämt ADHD med huvudsakligen bristande uppmärksamhet eller ADHD-I alternativt ADHD-PI. Kan verka petigt att påpeka en sån sak men det är bra att veta att när någon säger att de har ADHD så behöver det inte vara ADHD med huvudsakligen hyperaktivitet-impulsivitet, även om det är den vanligaste versionen.

  ADHD, i kombination, < 15 %
  ADHD, huvudsakligen bristande uppmärksamhet, 20 – 30 %
  ADHD, huvudsakligen hyperaktivitet-impulsivitet, 50 – 75 %

 4. Elin skriver:

  Intressant! Jag har funderingar på om jag har ADD och enligt din beskrivning om ADD så har jag troligen den diagnosen då allt stämmer in på mig. Du hade med mycket som jag känner igen mig i, men som jag inte kunnat läst om ADD någon annan stans.

  ADD och ADHD har en del likheter, men ändå olikheter. Jag menar rent personligt, hur fungerar du som har ADHD tillsammans med personer med andra diagnoser? Jag tycker att jag har svårt att umgås med personer med ADHD för att jag ofta blir stressad över hur aktiva dem är medan jag tycker att jag fungerar bättre ihop med personer som har autism/asperger. Det verkar vara lugna och tänkande människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s