Kriterie check – ADHD

Så nu kommer lite kriterie check.Jag tror, eller ja jag är rätt säker, att jag har ADHD och fobisk personlighetsstörning men min psykolog tror på borderline så jag tänkte ställa upp kriterierna och kolla.Varje diagnos får ett eget inlägg

ADHD

För att uppfylla de diagnostiska kriterierna som krävs för diagnosen ADHD enligt DSM-IV (den diagnostiska och statistiska handboken för psykiatriska sjukdomar och störningar) bör en hel del aspekter beaktas.Kriterierna i antingen A. eller B bör uppfyllas för att en diagnos skall vara aktuell:

 1. Minst sex av följande symtom på ouppmärksamhet har förelegat i minst sex månader till en grad som är maladaptiv och oförenlig med utvecklingsnivån. Ouppmärksamhet
  • Är ofta ouppmärksam på detaljer eller gör slarvfel i skolarbetet, yrkeslivet eller andra aktiviteter. (Ja jag gör ofta slarvfel och mina skoluppgifter var fulla av de.)
  • Har ofta svårt att bibehålla uppmärksamheten inför uppgifter eller lekar.(Ja jag hade och har svårt att ha uppmärksamheten riktad på en sak länge, fast ibland kan jag överfocusera)
  • Verkar ofta inte lyssna på direkt tilltal.(Det händer, mer förr tror jag dock.)
  • Följer ofta inte givna instruktioner och misslyckas med att genomföra skolarbete, hemsysslor eller arbetsuppgifter (beror inte på trots eller på att personen inte förstår instruktionerna) (Nej inte så ofta, tror jag.)
  • Har ofta svårt att organisera sina uppgifter och aktiviteter.(Oja, ett av mina större problem.)
  • Undviker ofta, ogillar eller är ovillig att utföra uppgifter som kräver mental uthållighet ( t ex skolarbete eller läxor) (Ja jag gjorde aldrig mina läxor utan tvång.)
  • Tappar ofta bort saker som är nödvändiga för olika aktiviteter ( t ex leksaker, läxmaterial, pennor, böcker eller verktyg) (Ja, alla småsaker och papper försvann hela tiden och gör det fortfarande.)
  • Är ofta lättdistraherad av yttre stimuli.(Oja, minsta ljud, ljus, rörelse osv tar bort min koncentration från det jag gör och så har det alltid varit.)
  • Är ofta glömsk i det dagliga livet (Jupp, glömmer ofta saker jag sagt jag ska göra eller liknande inom 10 minuter.)
 2. Minst sex av följande symtom på hyperaktivitet-impulsivitet har förelegat i minst sex månader till en grad som är maladaptiv och oförenlig med utvecklingsnivån: Hyperaktivitet/Impulsivitet
  • Har ofta svårt att vara stilla med händer eller fötter kan inte sitta still.(Ja och det har jag alltid haft och har fortfarande problem med)
  • Lämnar ofta sin plats i klassrummet eller i andra situationer där personen förväntas sitta kvar på sin plats en längre stund.Springer ofta omkring.Klänger eller klättrar mer än vad som anses lämpligt för situationen ( hos ungdomar och vuxna kan detta vara begränsat till en subjektiv känsla av rastlöshet).(Nej det har jag inget minne av, däremot minns jag att jag alltid har känt mig rastlös och ogillat när man ska sitta stilla en längre stund.)
  • Har ofta svårt att leka eller utöva fritidsaktiviteter lugnt och stilla verkar ofta vara ”på språng” eller ”gå på högvarv”.(Hmm, det vet jag inte. Jag vet att jag lekte intensivt dock.)
  • Pratar ofta överdrivet mycket.(Oja, jag pratar verkligen för mycket.)

  Impulsivitet

  • Kastar ofta ur sig svar på frågor innan frågeställaren pratat färdigt.(Ja och det gör jag fortfarande.)
  • Har ofta svårt att vänta på sin tur.(jag minns inte hur det var när jag var liten men jag har i alla fall haft det så länge jag kan minnas.)
  • Avbryter eller inkräktar ofta på andra ( t ex kastar sig in i andras samtal eller lekar).(Avbryter folk gör jag rätt ofta och jag tror att jag alltid har gjort det.)
 3. Dessutom måste följande punkter vara uppfyllda:
  1. Vissa funktionshindrande symtom på hyperaktivitet/impulsivitet eller ouppmärksamhet förelåg före sju års ålder.(Ja det gör det.)
  2. Någon form av funktionsnedsättning orsakad av symtomen föreligger inom minst två områden (t.ex.i skolan/på arbetet och i hemmet).(Oja det gör det verkligen.)
  3. Det måste finnas klara belägg för kliniskt signifikant funktionsnedsättning socialt eller i arbete eller studier.(Ja det finns det.)
  4. Symtomen förekommer inte enbart i samband med någon genomgripande störning i utvecklingen, schizofreni eller något annat psykotiskt syndrom och förklaras inte bättre med någon annan psykisk störning ( t ex förstämningssyndrom, ångestsyndrom, dissociativt syndrom eller personlighetsstörning).(Inte vad jag kan komma på eller tror.)

Om man ska tro detta så verkar jag ha ADHD i alla fall.

Annonser

2 thoughts on “Kriterie check – ADHD

 1. Monica skriver:

  Hej! Hamnade på denna hemsida bara så där då jag surfade runt. Jobbar själv inom vuxenpsykiatrin. Håller nu på och utbildar mig till Steg 1 terapeut. En föreläsare, Elisabeth Ekman sa, att hon under sina 30 år aldrig mött någon med borderline-diagnos (underförstått så menar hon att det är ADHD som är grund-diagnosen) . En at-läkare fr Tyskland menar även han att i hans hemland så har borderline fallit bort och nu ser man att det handlar om ADHD. Jag tycker att det låter som en intressant tanke. Åtminstone så blir det kanske annan behandling om man ser att det är ADHD och inte borderline… (Finns ju ibland även ADD, och då symtomen är mer diffusa. Inget utåtagerande) Men… Lycka till….

  • chenjiringu skriver:

   Tack. Min utredning är klar och delen för aspergers syndrom är klar men delen för ADHD kommer inte gås igenom förens 20 juli. Så AS (egentligen HFA, men av olika skäl kommer det stå AS i papprena) har jag fått som diagnos, samma sak med fobisk personlighetsstörning och om det var en hint läkaren gav mig så verkar det som jag har ADHD med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s